De Nederlandse economie blijft zwak en zal ook volgend jaar nog licht krimpen.

Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar dinsdag gepubliceerde Economic Outlook.

Volgens de OESO bereikt de Nederlandse economie pas in de tweede helft van volgend jaar het dieptepunt en treedt het herstel in 2015 in.

Voor volgend jaar verwacht de denktank een krimp van 0,1 procent, na een min van 1,1 procent dit jaar.De prognose van lichte krimp voor 2014 is opvallend, omdat bijvoorbeeld het Centraal Planbureau rekent op een plusje van een half procent volgend jaar.

Pas groei in 2015

Voor 2015 wordt voorlopig gerekend op een groei met 0,9 procent. De werkloosheid blijft daarbij stijgen en zal pas in 2015 stabiliseren op ruim 8 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid zou daarmee in 4 jaar bijna zijn verdubbeld.

Risico's huizenprijzen en consumptie

De risico's voor de Nederlandse economie blijven volgens de organisatie groot. Zo kan een verdere daling van de huizenprijzen de consumptie verder onder druk zetten en kunnen banken verder in de problemen komen als de uitslagen van het bankenonderzoek van de ECB tegenvallen.

Aan de andere kant zou de ontwikkeling van de internationale handel beter kunnen zijn dan nu wordt verwacht.

Wereldeconomie herstelt licht

De OESO is echter ook nog altijd zeer bezorgd over de hele internationale economie. De afzwakkende groei in opkomende markten, aanhoudende spanningen in het eurogebied en de onzekerheid over de Amerikaanse overheidsfinanciën kunnen ook volgend jaar voor grote problemen zorgen, waarschuwde hoofdeconoom Pier Carlo Padoan.

De wereldeconomie groeit volgend jaar naar verwachting wel iets sterker dan in 2013, met verbeteringen in zowel de VS als de eurozone. Padoan vreest echter dat dit herstel tot gemakzucht zal leiden onder politici. ,,Fouten of het uitblijven van politieke actie kunnen veel zwaardere gevolgen hebben dan de onrust die we al hebben gezien en kunnen de groei jarenlang bedreigen'', zei hij.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl